Testa vatten egen brunn

Detta gäller även vid kraftigare översvämningar. Efter sådana förändringar bör man testa vattnet från brunnen. Skogsbränder - dricksvatten från egen brunn.


Dricksvattenkvalitet - egen brunn. Det är inte alltid självklart att dricksvattnet från den egna brunnen har bra kvalitet.

Många faktorer påverkar brunnsvattnets kvalitet. Ungefär miljoner permanentboende och lika många fritidsboende hämtar sitt vatten från enskilda brunnar. För att ta reda på kvaliteten på dricksvattnet bör du som är enskild brunnsägare ta vattenprover och lämna det på analys.


Var femte brunn har otjänligt dricksvatten. Livsmedelsverket rekommenderar att du testar ditt vatten minst var tredje år. Källa: SGU, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.


Läs mer om vatten och vanliga. Egen brunn och insjö, gravid och bebis.

Kontakta oss och beställ ditt vattenprov idag! Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En del problem med dricksvattnet syns med blotta ögat eller känns på lukten t. I paketet för borrad brunn ingår dessutom ett urval av viktiga tungmetaller (arsenik, uran och bly) samt test av radon som kan förekomma i bergsborrade brunnar. De flesta får sitt vatten genom kommunala anläggningar, men drygt en miljon människor i Sverige har egen brunn i sitt permanentboende. Lika många har det i sitt fritidshus.


Små barn har högre ämnesomsättning och relativt sett ett större näringsbehov än vuxna. Det innebär att barn äter och . Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Så här kollar du vattnets kvalitet – och förbättrar om det behövs. Du som har egen brunn så kallad enskild vattentäkt, ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Miljö- och hälsoskyddskontoret kan ge dig råd om brunnen och vattnet.


Växjö kommun har en överenskommelse med Eurofins. Om du har egen brunn kan du hitta råd och rekommendationer i broschyren Sköt om din brunn länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du är tveksam angående kvalitén på ditt vatten kan du få exakta besked genom en ordentlig vattenanalys.


Vanliga fel kan vara onormal lukt, metallsmak, synliga föroreningar. Kommunen ger rådgivning och hjälp med provtagning och analys för dig som har egen dricksvattenbrunn.

Råvattnet har olika sammansättning i kommunens olika delar vilket ett ger vatten med olika . Det är viktigt att ha kontroll på vattnet i din egen brunn. Som privatperson är du själv ansvarig för att ditt vatten håller god kvalitet. Både vattenkvalitet och vattentillgången kan variera över tiden. Vattnet kan vara dåligt utan att det är missfärgat eller smakar illa. För analysen av vattnet bör ett så kallat ackrediterat laboratorium anlitas.


Se under Länkar för mer information om test av dricksvatten från egen brunn. Ett bra dricksvatten är viktigt för att vi ska hålla oss friska. Du som har en egen brunn har ansvar för att kontrollera kvaliteten på ditt dricksvatten.


När testade du ditt dricksvatten senast? De flesta människor i Sverige har kommunalt dricksvatten, men omkring miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från enskilda brunnar. Om du har kommunalt vatten kontrollerar kommunen kvaliteten på vattnet.


Har du egen brunn ansvarar du själv för . Därför bör du ta vattenprov regelbundet och vid problem med vattenkvalitén ta kontakt med en konsult för rådgivning. Hyr du en bostad med egen brunn ska du i första hand vända dig till fastighetsägaren vid eventuella frågor om . Därför är det viktigt att man regelbundet tar prov på sitt dricksvatten. Många brunnsägare tar bara prov på sitt dricksvatten då man känner smakförändringar, då vattnet luktar konstigt eller då vattnet ändrat färg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung