Göra energideklaration

Du som vill köpa ett hus har rätt att få se en giltig energideklaration. Du som ska sälja ett hus ansvarar för att deklarationen görs och att spekulanten får se den före köpet. Här kan du läsa mer om vad köparen har rätt till och vad säljaren ska göra.


Energiklasser från A till G. Boverket har infört energiklassning av byggnader i deklarationerna.

Den är bland annat till för dig som ska köpa eller hyra en bostad. Du kan använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra. Vad är energideklaration ? Du som är byggnadsägare kan även beställa och få en befintlig energideklaration skickad till dig med e-post. Det kan även till exempel mäklare eller förvaltare med uppdragsavtal göra.


Innan du tänker sälja eller hyra ut din bostad måste du göra en energideklaration. Om en bostadsrätt säljs .

Uppgifter om certifierade experter finns på Boverkets hemsida. Fastighetsägarna erbjuder medlemmarna en energideklarationstjänst - se mer under respektive region. Men efter minuters arbete på gymnasienivå lämnade energiexperten huset. Experten ställde triviala frågor och mätte fönsterytor och vindbjälklagets isolering med en tumstock.


Allt han gjorde hade jag kunnat göra själv, säger Bo Carlsson. Efter ett par veckor fick Bo Carlsson en rapport från Anticimex . När du funderar på att köpa villa, fritidshus eller bostadsrätt ska du få möjlighet att se en energideklaration. Hur gör jag för att minska min elkonsumtion? Svar: Att minska din elkonsumtion innebär att du får mer pengar i plånboken och att du minskar din påverkan på miljön. Därför har vi tagit fram en ny sammanfattning med syftet att göra informationen om byggnaders energianvändning bättre och mer konsumentvänlig.


Det är säljarens ansvar att se . Om du har en gammal, men fortfarande giltig, energideklaration ska istället energiförbrukningen i form av kilowattimmar per kvadratmeter och år anges i . Syftet är att förbättra energiförbrukningen i svenska hus och göra det tydligare för husköpare vad det är för standard på huset de köper. En energideklaration informerar om byggnadens energiförbrukning. Alla nybyggda hus och husförsäljningar måste kunna . När du säljer ditt hus måste du göra en energideklaration för huset.

Det gäller både om du säljer hela eller en andel av huset. I energideklarationen redovisar du bland annat husets energianvändning och du får förslag på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. Lagens syfte är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. Alla hus som säljs ska energideklareras och det ligger på säljarens ansvar. Du ser hur mycket energi huset drar och kan minska din förbrukning och därmed både kostnader och klimatpåverkan.


Om säljaren trots din information om reglerna inte låtit göra någon energideklaration , kan de påföljder som lagen föreskriver komma ifråga – föreläggande från Boverket, ev förenat med vite, samt rätt för köparen att efter begäran att säljaren ska fullgöra sina skyldigheter, låta upprätta en energideklaration på säljarens . Läste ett svar i er rågivning att vid försäljning till närstående behövs ingen energideklaration göras. Nu har vi gjort vår energideklaration för huset vi ska sälja. Nu börjar dock ägaren till det hus vi ska köpa krångla och vägrar utföra en energideklaration. Det finns alltid kryphål, om köparen och säljaren kommer överens om att inte göra det så är det helt ok, kommunen kommer inte kunna hålla koll på . Det finns olika sätt att hantera en situation om energideklaration saknas.


Din mäklare är behjälplig med råd om vägval och hur köpekontraktet ska villkoras angående energideklarationen. Detta efter att vissa lågpriskonsulter erbjudit en ren skrivbordsprodukt, vilket ej var tanken med en energideklaration när kravet kom till.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung