Avgifta avloppet
Här finns nyttig information och roliga länkar kring vatten och avlopp. Vi som jobbar med vatten och avlopp inom Jämtlands kommuner vill öka förståelsen för varför det är så viktigt hålla våra avlopp rena. Vi vill att alla ska förstå att toastolen och vasken inte är någon skräpkorg. Spola ner eller inte spola ner bomullstussen?
Hälla ut eller inte hälla ut den sista skvätten färg?
Besluten fattar vi hemma i köket eller badrummet. Konsekvenserna visar sig i sjöar och vattendrag. Här hittar du massor med. Avgifta avloppet tillsammans med oss!
De synpunkter som kom in har sammanställts och skickats med ansökan. Länsstyrelsen kommer att ha ett formellt samråd innan beslut fattas. Tänk på vad du spolar ner.
Här kan du läsa om vad du ska göra med giftiga ämnen och avfall som inte hör hemma i avloppet.
Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Därför får inte läkemedel och kemikalier slängas i soporna eller hällas i avloppet. Avloppsreningsverken kan inte ta hand om allt. Kommunala reningsverk och enskilda avloppsbrunnar är inte byggda för att rena avloppsvattnet från medicinrester eller kemikalier.
Många kemikalier är giftiga och påverkar . Det finns många saker du kan prova själv om du har stopp i avloppet. Men främst av allt, undvik kaustiksoda. Alla länets kommuner har varit delaktiga i projektet med resurser, personal och kunskap. Vi har fått projektmedel via Miljömålsmiljonen för att kunna genomföra denna kampanj.
Kampanjen vill uppmärksamma att du ska vara försiktig med vad du spolar ner i . Att bo kustnära, permanent eller fritidshusboende, är för de flesta av oss ett aktivt val. Vi väljer närheten till naturen och havet och alla de fritidsaktiviteter och intressen som det medför. Fiske, båtliv, stillheten, närheten till bad och solvarma klippor är för de flesta av oss . Använd inte toastolen som skräpkorg – tops, tamponger och kondomer orsakar stopp.
Skräp fastnar i pumparna och orsakar kostnader. Släng istället skräpet i soppåsen. Kemikalier och andra giftiga ämnen kan inte reningsverket eller den enskilda avloppsanläggningen ta hand om utan de .
Men det går att både minska och ta bort en hel del. Så här gör du för att avgifta dina barns rum! Klicka för att se andra data om denna sida.
Mängden farligt avfall och el-avfall som uppkommer i ett hushåll under ett år är generellt inte så stor men om vi lägger samman mängden från alla hushåll så blir den betydande. När du sorterar ut det farliga avfallet från resterande hushållsavfall förhindrar du att hälsoskadliga och miljöfarliga ämnen hamnar i miljön.
Kommentarer
Skicka en kommentar