Tömma trekammarbrunn själv

SV: Tömma trekammarbrunn själv. Det låter onödigt med en kubiks slamavskiljare för bara BDT. För ett hushåll räcker det med kubik. Det går att hinka upp flytslammet.


Med tiden blir det dock även slam på botten, så någon gång behöver hela brunnen tömmas.

Frågor och svar om slamtömning - Vakin vakin. Svärföräldrarna har ett enskilt avlopp med slamavskiljare ( trekammarbrunn ) på fritidshuset i Stockholms skärgård. Eftersom det inte finns möjlighet. Du får ta hand om slammet från 2- kammarbrunnen själv enligt Naturvårdsverket med en egen slamhantering.


Slammet ska komposteras i minst sex månader. Mängden slam är otrolig liten då mikroorganismerna tar hand om allt om man inte tömmer slamavskiljaren varje år på alla . I vissa fall kan det vara motiverat att ta hand om avloppfraktioner från hushållets avlopp på den egna tomten.

Det kan t ex gälla avlägset belägna fastigheter dit slambilen har svårt eller långt att köra. För urin kan det vara intressant även i något tätare bebyggelse, eftersom urin är ett utmärkt gödselmedel som inte behöver . Om man själv vill sköta detta finns det möjlighet om man köper en slamkompost eller bygger en själv. Du måste också ha tillgång till en pump.


Tillstånd söker du hos bygg- och miljökontoret. Allt avloppsvatten pumpas från . Du som fastighetsägare ansvarar för att din anläggning är anpassad efter gällande råd och regler. Följande regler gäller vid din . Så tömmer chauffören: Chauffören suger upp slamkakan ur första kammaren. Efter tömning är det lite vätska kvar i brunnen. Den vanligaste slamavskiljaren är en trekammarbrunn i betong, men det finns även slamavskiljare gjorda av plast.


Normalt sker tömning en gång per år. Jag har nyss fått tömt men nu är brunnen full igen, hur kommer det sig? Det kan vara svårt att se om tömning av ens brunn har gjorts.


Oftast anlitar en kommun en lokal entreprenör som tömmer ditt slam. Kontrollera om tömning har gjorts på följande sätt: .

Om du inte redan känner till detta lär du bli varse det när ett brev från kommunen dimper ner och meddelar dig att du måste tömma din trekammarbrunn. Olika kommuner har olika regler, men gemensamt är ett visst antal obligatoriska tämningar, inte sällan. Då väljer du som kund själv vilka veckor och med vilken intervall du vill ha din tömning (vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser). Avtalade tömningar sker en specifik dag då bilen kör i området. Det är kommunen som ansvarar för tömning av avloppstankar, slamavskiljare, fettavskiljare, torrtoaletter och arbetet utförs av vår entreprenör Ohlssons spol och rörteknik.


Så här ofta ska du tömma. Tömning av enskilt avlopp. Om din anläggning belastas betydligt min- dre än den är dimensionerad för kan.


Om du har en slamavskiljare, till exempel två- och trekammarbrunn , ska . Om avlopp- sanläggningen enbart omhändertar bad-, disk- och tvättvatten. Enligt gällande föreskrifter ska tömning av slamavskiljare (t ex trekammarbrunn , minireningsverk, köksbrunn) och slutna tankar ske minst en gång per år. Ej akut tömning kan även beställas här på hemsidan via Anmäl själv. Bytet i din anläggning ombesörjer du själv och den förbrukade säcken ställs ut vid farbar väg för hämtning.


Alla avloppsanläggningar ska tömmas med ett visst intervall. Intervallet mellan tömningarna beror på vilken typ av avloppsanläggning du har. En BDT- brunn kan det räcka med att tömma vartannat år och har du en sluten tank får du själv ringa och . Om man har en vattentoalett måste man ha en trekammarbrunn med efterföljande infiltrationsanläggning eller en sluten tank. För BDT (bad-, disk- och tvätt)-vatten godkänns en tvåkammarbrunn med efterföljande infiltrationsanläggning.


En enkammarbrunn är aldrig godkänd. Det kan till exempel vara att brunnen har tungt lock eller att det inte är röjt kring brunnen inför tömning. Då behöver vår chaufför få skriftliga. Har du annat än en vanlig trekammarbrunn ? Du som har en enskild avloppsanläggning måste regelbundet få din slamavskiljare, brunn eller tank tömd för att den ska fungera bra och inte belasta miljön i onödan.


Slamtömningen sköts av Sandahls Entreprenad AB.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung