Checklista bostadsrätt

Lägenhetens andelstal multiplicerat med bostadsrättsföreningens resultat dividerat med lägenhetens boyta. Checklista – köp av bostadsrätt. Det är bra om du har ordnat med finansieringen av köpet innan en visning. Du kan då redan bestämma dig på en visning om vad du har råd med och högsta bud du kan tänka dig lägga.


Fråga mäklaren vad utgångspriset på bostaden är och vad säljaren förväntar sig för pris. Ställ relevanta frågor att ställa till mäklaren.

Mäklaren ska kunna svara på dina frågor och om inte, återkomma till dig när denne pratat med säljaren. Vilka frågor du bör ställa till en mäklare varierar lite beroende på om du köper en villa eller en bostadsrätt. Som första bank går Swedbank ut med en checklista för att höja bostadrättsköparnas medvetenhet.


Genom att lansera en checklista med en rad frågor i kombination med jämförbara referensvärden, hoppas man att bankens bolånekunder lättare ska. Undvik dyra fällor när du köper bostadsrätt. Undersök saker som radon, badrum och våtrumsintyg i både hus och bostadsrätt. Använd gärna denna checklista när du träffar mäklaren eller i mötet på banken för att fånga upp viktiga frågor om bostadsrätten och bostadsrättsföreningen. Det gäller att hålla koll på allt för att vara så.


En checklista med viktiga punkter att bocka av!

Det är också viktigt att titta på föreningens ekonomi om du köper bostadsrätt. Finns det till exempel risk för att . Att köpa en alldeles egen bostadsrätt är vad många drömmer om. Men att gå på visning och hitta rätt lägenhet är inte det lättaste.


Vad ska man egentligen tänka. Priserna på bostadsrätter fortsätter stiga samtidigt som utbudet är lågt och efterfrågan stor. Den heta bostadsmarknaden gör det extra viktigt för köpare att ha koll på inte bara sin egna, utan även föreningens ekonomi. När du går på visning för en bostadsrätt.


Att priserna stigit så som de gjort beror bland annat på att . Hur är insyn (och tvärtom – kan man se in hos någon?) Vad är det för typ av uppvärmning? Går ev barnvagn in i den? På nätet finns checklistor att ladda ned och ta me sök på ” checklista bostadsrätt ”. På bilderna ser lägenheten ut som en riktig pärla.


Men hur vet du att den inte är full av dolda fel? Med hjälp av Metros checklista får du koll på vad du ska tänka på, fråga om och kontrollera när du är på visning av en bostadsrätt. I dag råder en mycket otydlig lagstiftning vid fel i bostadsrätt.


Tänk på att du noggrant måste analysera både fel i lägenheten som t ex fuktskador och bostadsyta samt bostadsrättsföreningens ekonomi och årsavgiftens sannolika utveckling. Använd därför vår checklista (se nedan) när du går på visningar tillsammans med vår .

Det är mycket att tänka på och det kan vara svårt att ha koll på allt. Använd dig av vår checklista för en mer smidig bostadsaffär. Köp aldrig bostadsrätt utan checklista ! Med dagens höga priser på bostadsmarknaden är det extra viktigt att du som köpare är välinformerad om. Därför är ett råd från Arturo Arques, privatekonom hos vår samarbetspartner Swedbank, att köpare ska använda den checklista som han och hans kollegor tagit fram.


Bostadsmarknaden fungerar dåligt. Detta gäller särskilt bostadsrättsmarknaden. Det finns tipslistor om detaljfrågor, sök ” checklista bostadsrätt ” på nätet.


Synliga fuktskador, mögel, eller spruckna väggar är varningstecken. Vid ett köp har du har så kallad undersökningsplikt vilket betyder att du inte kan komma och klaga på brister som du själv kunde upptäckt vid noggrann granskning. Har du köpt hus behöver du en villaförsäkring och om du köpt bostadsrätt behöver du bostadsrättsförsäkring – hemförsäkring med bostadsrättstillägg.


Det beror dock på vad bostadsrättsföreningen har för typ av försäkring. I en del föreningar behöver du hemförsäkring med bostadsrättstillägg, men det behöver inte vara så, .

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung