Bygga eget avlopp

Du som har ett enskilt avlopp ansvarar för att din avloppsanläggning uppfyller lagens krav, för att din avlopps-anläggning har tillstånd och för att anläggningen sköts och underhålls på ett. Tekniska lösningar för enskilda avlop. Produktkrav för enskilda avlopp.


En bra broschyr som reder ut begrepp om avlopp. Allt om egen slamhantering . Enskilda avlopp är idag en stor bidragande orsak till stora samhällsproblem såsom övergödning och förorening av grundvatten.

Det är samtidigt inte försvarbart att ansluta alla hushåll till centrala reningsverk för så kallat grå- och svartvatten. För dränering av hus och husgrunder inte minst är det därför . Vad har det kostat för er som byggt avlopp med trekammarbrunn, och anlitat entreprenör? Lagar och regler för dig med enskilt avlopp. Det finns bara grävd brunn och utedass vid torpet jag. Visste du att utsläpp av avloppsvatten räknas som miljöfarlig verksamhet?


I kommunens större tätorter finns kommunala vatten- och avloppsledningar, men om du redan bor eller ska bygga ett nytt hus på landet måste du rena ditt avloppsvatten i en egen enskild avloppsanläggning. Du måste ha tillstånd från miljönämnden för att anlägga ett eget avlopp dit en vattentoalett ska anslutas. Samma gäller om du tänker anordna en avloppsanläggning för bad-, disk- och tvättvatten (BDT).

Bygga enskilt avlopp men ingen tillgång till kommunalt avlopp? Vi hjälper er med reningsverk, sluten tank, slamskiljare m. Kontakta oss för mer info! Tillstånd söker du hos oss på miljökontoret. Du måste söka tillstånd för din avloppsanläggning, annars kan du få betala en miljösanktionsavgift. Det är en avgift till staten som tas ut när miljöbalken inte följs.


På landsbygden där avlopp inte kan anslutas till det kommunala avloppsreningsverket måste avloppsvatten omhändertas i en egen anläggning. När det inte finns möjlighet att ansluta till kommunalt vatten och avlopp får du ordna en egen avloppslösning, en så kallad enskild avloppsanläggning. Du behöver antingen söka tillstånd eller göra en anmälan för att anlägga ett avlopp. Tänk på att kontakta oss i god tid innan du påbörjar arbetet. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena.


Som fastighetsägare har du ansvar för att avloppsvatten från din fastighet renas tillräckligt innan det släpps ut. Många enskilda avlopp uppfyller inte dagens krav på rening. För att installera en ny eller ändra en gammal avloppsanläggning för vattentoalett krävs tillstånd från bygg - och miljönämnden. Bor du utanför tätorterna har du troligen eget vatten och avlopp.


Om det inte finns möjlighet att ansluta till kommunens avloppsnät, så får du titta på förutsättningarna att bygga en egen avloppsanläggning. Då tar du hand om ditt hushållsspillvatten i en anordning på eller i anslutning till din egen fastighet. I vissa fall går det även att göra en gemensamhetsanläggning tillsammans med .

Att släppa ut orenat avloppsvatten innebär risker för människors och djurs hälsa och för miljön. Om du behöver åtgärda ditt. Därför är det viktigt att du som inte har kommunalt vatten och avlopp , har en avloppsanläggning som uppfyller kravet på rening.


Lagkraven för avlopp är till för att skydda. Det beror på att fastighetsägare i närheten (inom ca meter) behöver informeras och få tid att svara. Lämna därför in din ansökan i god tid.


Lagstiftningen säger att handläggningen ska göras inom sex veckor men vi strävar . Alla fastigheter har olika förutsättningar för att anordna enskilda avlopp. Beroende på geografiskt läge, markförhållanden, tomtstorlek och avstånd till dricksvattenbrunnar och grundvattenyta varierar möjligheterna för att anlägga ett avlopp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung