Avlopp stenkista

Det finns mängder av olika lösningar för avlopp , så man måste själv undersöka sitt system. Om du har torrtoalett men vatten indraget är det vanligt att avloppsvattnet (gråvattnet) leds direkt ut till en stenkista eller en tvåkammarbrunn. Ett sådant system ger en otillfredsställande rening och bör absolut kompletteras, särskilt om . Beroende på hur systemet utformas så måste vattnet samlas upp innan bevattningen. Mer information om bevattning hittar du här.


Stenkista Stenkistor kan utformas på många olika sätt, men grunden är att avloppsledningen leds till en plats som är fylld med stenar.

Det kan t ex vara en nedgrävd brunnsring fylld med stenar . En stenkista är en grop som fyllts med sten av lämplig storlek och sedan täckts över. Numera är det vanligt att gropen till stenkistan kläs invändigt med fiberduk eller liknande för att förhindra att den slammar igen utifrån. I stenkistan utmynnar avloppsrör, till exempel för regnvatten och dränering. Vattnet fyller ut hålrummen.


VIDEO: En ökande nederbörd kombinerad med tillproppade, gamla stenkistor leder till fler och fler översvämningar och ökar behovet av nya och större stenkistor. Låt oss börja med att säga att avlopp , dränering och dagvatten (där stenkistor är en del) är en del i en helhet. Om inte så kan man få olika typer av problem.

Denna artikel är således till för att upplysa om hur dessa problem kan undvikas på bästa sätt. Nej, en stenkista , oavsett storlek, möjliggör inte den filtrering eller rening av avloppsvattnet som krävs. Dess syfte är endast att sprida avloppsvattnet vidare. Finns inget indraget vatten till fastigheten är behovet av ett avlopp inte lika stort.


Därför ställs inga krav på avloppet. Här kommer ett riktigt långskott till alla kamrater på PrataBas. Kan en inspektör från kommunen plötsligt dyka upp och kräva att en trekammarbrunn installeras? Här finns mycket att läsa om avlopp.


WC-vatten till en infiltration. Har ingen aning om hur den är byggd. Men, nu är den här brunnen alltid full och vattnet rinner . Noll koll på avlopp , hjälp? WC med 3- kammarbrunn och direktutsläpp. Samtliga anläggningar med WC och okänd rening.


De som har ett bristfälligt avlopp kommer att behöva göra åtgärder. För dig som fastighetsägare är det såklart bättre att ligga steget före och ha koll på att ditt enskilda avlopp fungerar bra. BDT- avlopp utan efterföljande rening.

Stenkista är en gammal avloppsmetod som inte är godkänd för dagens krav och standard. Det finns ett flertal avlopps anordningar man kan använda sig av genom entrepenör. Gå in på din kommuns hemsida, gå vidare till avlopp och sedan till närmaste miljökontor. Ring en miljöinspektör för att få ytterligare . Olika lösningar för enskilt avlopp. Det finns många olika lösningar för enskilt avlopp och här beskriver vi några av de vanligare typerna.


Utloppet från dräneringen leds till vattendrag, dike, våtmark eller stenkista. På 70-talet kunde man t ex få tillstånd för att förbättra ett befintligt avlopp med trekammarbrunn, och fortsätta släppa ut avloppsvattnet till dike eller stenkista. Det är robusta och lättskötta. Det sågs då som att man i alla fall gjorde en förbättring.


Det tillståndet gällde åtgärden som gjordes då, och kan inte åberopas för att få fortsätta att använda avloppet . Alla fastigheter med kommunalt vatten och avlopp har en eller flera olika sk förbindelsepunkter i gatan. BDT-vatten (avloppsvatten från ba dusch och tvättvatten) är inte lämpligt att ansluta till en sådan stenkista. Du som har enskilt avlopp , vet du om det är en fungerande anläggning eller om den behöver åtgärdas?


Du som har ett rött eller gult avlopp bör se över detta för att inte belasta miljön i onödan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung