Får man dra el själv

Det är du själv som ansvarar för att dina elektriska apparater är hela och att de används på rätt sätt. För fasta elinstallationer, till exempel ett uttag i köket och elledningar i väggar, kan ansvaret se olika ut beroende på om du är husägare eller om du bor i lägenhet. Att dra el själv kan vara lockande för den som har ett hum om hur man gör.


Undersökningar har visat att väldigt många svenskar struntar i reglerna och utför otillåtna elarbeten i hemmet. En undersökning från Trygg-Hansa visar till exempel att en fjärdedel av svenskarna drar el till nya uttag själva, något som .

Jag har ingen behörighet men har koll på läget efter att ha gått med elektriker som jobbat endel samt att ja har god teoretisk utbildning vad gäller el. Jag tror dock du får svårt att få någon här att säga att det blir lagligt om du själv exempelvis drar slang, för det är det inte. Får man göra enkel elinstallation själv ? Se upp så att du inte tar dig vatten över huvudet och råkar ”fixa” även sådant som du faktiskt inte får göra själv – i synnerhet när det gäller el. Om du struntar i reglerna kan det bli dyrt – och mycket farligt. De allra flesta fixarprojekt i hemmet kan du som lekman ta dig an själv.


Men vad gäller elarbeten . Har man gjort en elinstallation själv som kräver professionell behörighet, är risken stor att man får problem med försäkringen – vilket kan bli dyrt.

Såhär i sommartider ser vi ofta hur man kopplar maskiner för . Ibland så är dock elektrikern och den behöriga installatören samma person. HÄR kan du läsa vad man FÅR göra . Det här problemet kan uppstå när man köper en ny spis med stickkontakt och den gamla fick el från en kopplingsdosa. Det är alltså inte att rekommendera att dra in en ojordad förlängningssladd i badrummet för att få ström till någon apparat, berättar Michael. Elarbeten - detta får du göra själv. Och när vi ändå är inne på det här med småbarn, försäkra dig om att alla kontakter i hela huset är utrustade med petskydd och red ut alla trassliga sladdhärvor som kan locka till lek.


Inte så mycket egentligen, och det man tillåts utföra själv får man bara . Jag tolkar det som att din byggarkompis kund har gjort elen själv ? Något sådant hade jag inte fakturerat för att låtsas att det är du som gjort jobbet. Och till priset av två timmar? Det är inte ens realistiskt att det bara skulle ta två timmar att göra. Så då skulle du säkert kunna få skatteverket efter dig också om . Av säkerhetsskäl får man inte dra el själv. Jag tycker att man gott kan dra VP-rör själv , men inte koppla in någonting.


Då rör du inga kablar överhuvudtaget.

Sen kan man ta några elektrikertimmar i baken, så blir . Om man köpt ett hus med dåligt elsystem men själv är ovetande brukar inte försäkringsbolagen bråka, men det händer att man ställer krav på den som tidigare utfört en installation som orsakat en skada, även en behörig installatör kan få skadeståndsanspråk ställt på sig, berättar Michael Steen. Säg att jag vill dra om all el i lägenheten till jordad och vill göra det mesta arbetet själv för att spara en slant - vart kan jag läsa på om detta? Om man dragit elen själv och man saknar behörigheten att göra detta så kan det bli stora problem vid en husbesiktning. För man har gjort sig skyldig till ett lagbrott då en obehörig inte får dra el själv. Beroende på exakt hur mycket man gjort själv och om man anlitat en elektriker som kontrollerar att man gjort . Om detta blir av skulle jag , precis som jag sett många andra här på forumet gjort, dra alla högtalarkablar och även nätverkskabel etc.


Min fråga är nu då dock, får man lov att . En annan lösning är att fästa en tunn nylonlina (fiskelina) i en flörtkula som är mindre är röret och sedan suga flörtkulan genom pexröret med hjälp av dammsugaren. Fäst sedan kabeln i fisklinan och dra igenom kabeln. Observera att du inte får dra starkströmskablar själv. Dra inte in första bästa utan fråga runt i bygden efter vem man ska anlita, får du in fel kan det bli fult, hafsigt och onödigt dyrt etc, hittar du rätt kan de ofta komma med tips och råd på hur man kan få ner kostnaden om det är lite tight med kosing.


Tex kanske du kan spika upp kablarna själv och elektrikern . De flesta elarbeten måste utföras av en behörig elinstallatör, men en del enklare arbeten får du utföra själv , om du har kunskap om hur du ska göra. En felaktig hantering av el kan leda till brand och skador. Dra ur stickproppen om det är en apparat du tänker arbeta med.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung