Hår i avloppet

Stopp i avloppet är aldrig kul. Här är tips, knep och lösning oavsett om stoppet är i toaletten, handfatet eller i diskhon. På några sekunder är det fixat!


Vi har håruppfångande silar till golvbrunn, handfat, duschkabin och badkar. Ett smart sätt att slippa äckligt hår i avloppet. Att hår följer med ner i tvättställ och golvbrunn i duschen är nästan oundvikligt.

Ibland fastnar merparten i själva brunnen. Mest problem med just detta får man i gamla rostiga gjutjärnsrör. Det kan lukta lite surt från . Stekflott som hälls ner i vasken är den vanligaste orsaken till fettproppar i avloppet.


Stekpannor ska därför alltid torkas ur med papper innan de diskas eller sköljs av. På toaletten är regeln att så lite som möjligt ska ner i avloppet. Hår , tvålrester, tops och tamponger är de vanligaste orsakerna till stopp i badrummet.


Räta ut den så mycket som möjligt och skapa en liten krok i den ena änden. För den uträtade galgen fram och tillbaka i avloppet tills du får fäste om håret och kan dra bort det.

Häll kokande vatten i avloppet när . Effektivaste propplösaren – så gör du rent ditt avlopp med bakpulver. Att rensa rören med propplösare är inte. Börja med att rensa avloppet från hår och smuts. Koka upp cirka 5-liter vatten. Häll sedan ungefär två matskedar bakpulver eller en matsked bikarbonat i avloppet.


Bikarbonat är lite starkare. Golvbrunnen i badrummet bör du också regelbundet rensa från hår , tvål och hudavlagringar. Om du har spolat av jordiga stövlar eller använt dusch eller badkar till annan grov-rengöring, bör du rensa avloppet efteråt.


Håll toaletten ren och tvätta med ett speciellt rengöringsmedel cirka en gång i veckan. Hur äckligt eller jobbigt man än tycker att det är så är det något man måste lära sig. Våra avlopp är helt enkelt konstruerade så att hår och skräp som åker ner ska fastna i vattenlåsen, och ibland behöver man rensa.


Om man förebygger att hår och annat åker ner behöver man förstås inte rensa lika ofta. Att det blir ett dåligt vattenflöde eller ett stopp i badkaret är inte så konstigt sett till vad som åker ner i det efter användning. Smuts från hela kroppen, tvål, schampo och balsam, badskum och framförallt hår åker ner genom det lilla hålet, det klumpar ihop sig i rören och till slut så upptäcker man att vattnet inte längre rinner. Det finns till exempel hårfällor som man placerar direkt i hålet i handfatet, eller precis under gallret i . Förebygg stopp i avloppet.


I handfat och diskho beror stopp och dålig lukt ofta på små föremål som till exempel matrester eller tändstickor som fastnat, i dusch och bad är det vanligt att hår och tvålrester klibbat ihop till en äcklig gröt. Ett bra förebyggande tips för duschen är att använda en så kallad ”Hårfälla” .

I dusch och kanske handfat är det ganska omöjligt att hindra att en viss mängd hår åker ner i avloppet. Oftast utgör detta inget större problem, om inte rören är väldigt gamla vill säga. Men tillsammans med andra ovälkomna föremål kan det bli en ordentlig blockad. Håret fastnar också lätt om det finns ojämna skarvar i rören, . Behovet av att rensa avloppet i duschen uppkommer oftast på grund utav hår. Dessa stopp är oftast ytliga och fixas lätt genom att rensa upp hår och smuts i duschen samt golvbrunnen.


Behövs ytterligare åtgärder kan ett rensband komma till hands. Gå tillväga precis som i toaletten. För först ner rensbandet i avloppsröret tills . Allt som sitter fast på kroppen, t ex. Hår från borstar och golvbrunnar slängs i soporna!


Detta papper är gjort för att suga upp vatten och löses därför inte upp i avloppet. Sanitetsprodukter såsom tamponger, bindor, trosskydd etc. Ställ in en sopkorg för detta på toan.


Extra viktigt vid kalas . I fortsättningen så kanske du ska rensa avloppet då och då. Rensar ofta duschen vet inte hur mycket gammalt hår och skit jag fiskat upp därifrån. Men hur ska man agera då – finns det några medel som fungerar extra . Detta kan göras genom att rensa bort hår , tvål och hudavlagringar lite då och då.


Om du har duschat efter att ha kommit hem från stranden (med en hel del sand), kan det vara läge att rensa avloppet efteråt. Likaså gäller om du till exempel har rengjort stövlar eller sysslat med annan typ av grovrengöring i . Ifall det är möjligt, lyft upp locket avloppsilen och rengör, om inte kan du bara sätta på dig en handske och dra bort hår och dylikt för hand. När avloppssilen är avlägsnad från smuts så ska du använda dig utav vaskrensaren. Detta gör du genom att enkelt pumpa fram och tillbaka på avloppet , åter igen för att . Och någon taliban är jag inte för att jag säger att kaustiksoda med lätthet kan stelna och bilda klumpar i ditt avlopp som sedan fett och hår fastnar i. Att få stopp i avloppet inne i själva huset är inget du gärna vill få.


Viktigt är att en sköljer ur noga och nej du ska inte hälla kaustiksoda i ett avlopp med vattenlås!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung