Hur fungerar ett hydrauliskt system

Genom att utsätta vätskan för tryckskillnader i ett slutet system kan man få ut hydraulisk effekt av mekanisk energi. Hydraulik är med andra ord ett smart sätt att överföra, lagra och styra energi med hjälp av vätska. Med hjälp av motorer, pumpar, slangar och ventiler med mera kan man åstadkomma mycket stora kraft- och . De grundläggande delar som alla hydraulkomponenter i hydrostatiska system byggs upp av kan sammanfattas i följande delar: Tryck- och energiöverförande vätska med så hög tryckmodul som möjligt med ett minimum av smuts eller slitagepartiklar som även kan fungera som smörjmedel med hög bärighet mellan rörliga . I stället för att enbart bromsa med muskelkraft förstärks trycket från pedalen (eller annan kontroll) med hjälp av en hydraulisk pump som oftast drivs av kraft från motorn.


På en hydraulisk skivbroms fungerar det så att när kraften från hydrauliken.

Hydrauliken är unikt i sin förmåga att spara och överföra kraft. Hydrauliska system är mycket precisa, och dess delar är i regel billiga och lätta att underhålla. Idag används hydrauliska system i . Andra kan återanvändas gång på gång för att frigöra högtrycks-vätska. Vissa fasta tryckutlösning ventiler kan tillåta den vätska som ska utvisas tillbaka till oljebehållaren för återanvändning, medan mindre hydrauliska system kan släppa vätska till utsidan av slutet system.


I varje fall om högtryck fast säkerhetsventil fungerar , . I många system är oljan skickas till hydrauliska cylindrar för att skapa rörelse. Som olja trycks in i cylindern, den skapar tryck, som glider en kolv ut.

En annan utloppsventil kan öppnas för att släppa oljan tillbaka ut och skicka tillbaka till pumpen. Detta kolvmotor kan fästas på spakar och andra enheter att kontrollera dem. För riktigt stora projekt så krävs det dock något mer. Då kommer hydraulik in i bilden.


Hydraulik kommer från de grekiska orden för vatten och rör, vilket också beskriver den grundläggande principen bakom tekniken. Enkelt förklarat så fungerar tekniken så att en vätska trycks genom ett rör eller en slang . Många lyftanordningar skulle inte fungera utan hydrauliska system , men för att de hydrauliska systemen skall fungera krävs att man tar hand om. Specma Hydraulic, åhörarna på Växjö krandagar en rejäl snabbkurs i hur man håller sitt hydrauliska system i bästa trim.


Har letat runt bland alla möjliga sidor på internet, forum, mm, och även bläddrat i en del kataloger i sökandet efter kunskap. En del små saker har jag snappat upp. Men fortfarande har jag (nog) inte greppat det grundläggande. En typ som finns är konstanttryck.


Hur fungerar det som sagt i ett sådant system då man kan köra alla funktioner med både en och två pumpar då ventilborden är skilda från varann? Alltid intressant med hydraulik men detta har jag klurat på ett tag nu men går bet då jag inte kunnat se på hur det ser ut i maskiner, då allt oftast är så inbyggt, . Som rubriken lyder så så undrar jag hur såna funkar, tex som sitter i traktorgrävare med småspak osv. Vad använder dissa för signaler?


Hur är ventilerna uppbyggda?

Lite allmänt hur dessa system är uppbyggda. Har inte funnit så mycket info ang detta och . Jämför med bromsarna på en bil, som är ett hydrauliskt system. När du trampar på bromspedalen så påverkar huvudcylinderns lilla kolv, som har en liten area, bromsvätskan och ett tryck uppstår i systemet.


Detta tryck fortplantar sig i hela systemet och påverkar en kolv eller flera i bromsoket. Flera applikationer som hydraulik finns i idag skulle inte ha varit möjliga med den typen av lösning. Grävmaskiner, lastbilar, industrirobotar och många andra maskiner har hydrauliska lösningar för att fungera effektivt. Alla dessa viktiga begrepp är intimt förknippade med hydraulik och pneumatik. Ett exempel är flygplan där hydrauliska system sköter landningsställ, vingklaffar, roder m. Här måste det bara fungera , även under de allra värsta väderförhållanden.


Vad hade en personbil kostat idag om inte industrirobotar skötte svetsning. I kursen behandlas komponenter och system för hydraulik. Tonvikten läggs i första hand på att skapa förståelse för hur hydrauliska system är uppbyggda och fungerar för mobil hydraulik.


I kursens hydromekanikavsnitt behandlas vätskors egenskaper, strömning i rör och spalter samt tryckstötar. I avsnittet om komponenter . Vad behövs för att bygga en prototyp? Kan det bli lättare att montera detta system ? Blir systemet mer driftsäkert? Vad är lägsta tryck som kan fås på billtrycket? Can står för controller area network, systemet fungerar så att kommunikation sker mellan.


För att få så bra hydraulisk verkningsgrad som möjligt så används pumpar med variabelt deplacement mer och mer. Ett system med tryckkompenserad pump visas i figur 9. Den tryckkompenserade pumpen fungerar som en pump med fast deplacement ända tills trycket i . Pumpen omvandlar den mekaniska energin till hydraulisk energi. De fungerar genom att en roterande axel från en drivmotor är ihopsatt med pumpens drivaxel, så när drivmotorn startar, startar också pumpen med att suga vätska från tanken som .

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung