Borrad brunn brunt vatten

Har en borrad brunn från slutet av 50-talet, ca meter djup, till ladugården. För två dagar sedan blev vattnet plötsligt brunaktigt, det syns inga partiklar i det, det luktar inte. Testa vatten i grävd brunn ? Strulande vatten , brunt och dåligt tryck.


Brunt vatten när det kokar? En filterbrunn är en borrad brunn i jordlagren, där filtret anpassats till det grundvattenförande lagrets egenskaper.

Eftersom vattnet tas upp från ett större djup än i den grävda brunnen är filterbrunnen mindre känslig för ytlig påverkan. Så gjordes och vi hade en liten påverkan av ytvatten (pga nyanlaggd brunn ) samt järn och mangan i vattnet (järn 76). Under sommaren var vattnet helt ok och gott att dricka, men när regnet kom fick vi otrevlig lukt och en kraftig . Egen brunn, brunt vatten?


Vi har borrad brunn med gott om vatten som vi delar med grannen som har ett 1tal mjölkkor=det går åt enorma mängder vatten och brunnen har aldrig sinat eller ens varit påväg att göra det på de tio åren vi bott här. Jag har funderat på om det kan vara utfällningar från ledningarna men jag vet som sagt . Pumpen ligger på ca m. Högtrycksspolade brunnen samt trycksatte brunnen i somras då vattenmängden minskat.

Detta utfördes av ett företag inom branschen och allt verkade fungera bra. Nu för några veckor sedan kom brunt vatten. Nyborrad brunn , brunt vatten (järn?) i toalettstolarna. Ibland kommer det plötsligt rödbrunt (rostfärgat) vatten i kranen.


Det kan vara nästan som äppeljuice i färgen. Några timmar senare kan vattnet klarna upp igen. Jag har inte sett något samband med regn eller torka utan detta uppstår . Ibland kan även andra olämpliga ämnen finnas i vattnet och behov för ett kombinationsfilter kan finnas.


Genom resultatet från ett vattenprov och information om din vattentäkt tar vi fram den lösning som passar bäst . Har badrumsporslinet fått avlagringar som du inte känner igen? Skiftar kranvattnet i någon nyans? En rad orsaker kan leda till missfärgat dricksvatten.


Läs vidare och få en uppfattning om vad problemet kan vara. Kvaliteten på vattnet syns ofta på färgen. Lättast är det att syna diskbänken, porslinet, duschkabinen eller håret!


Det allra vanligaste problemet är att dricksvattnet från egen borrad eller grävd brunn innehåller för mycket järn och mangan. Järn och mangan förekommer rikligt i jordskorpan där de löses i . Det är bra att se över brunnen om du har problem med humusämnen.

Det går också att åtgärda med vattenfilter, kanske även en UV-lampa för att med ultraviolett ljus minska mängden bakterier i vattnet. Gult eller brunt dricksvatten i kranen beror troligtvis på att det finns höga halter av Humus (COD-Mn) i vattnet. Om du har höga värden av humus i vattnet kan det finnas risk för bakterier, då bakterietillväxten gynnas vid förhöjda värden.


Det är inte farligt att dricka brunt vatten som är missfärgat av humus, men det kan smaka. Gul eller brun färg på dricksvattnet pga humus, beror oftast på inläckage i brunnen av organiskt förorenat ytvatten. Humusfärgat vatten är inte farligt att dricka men kan smaka och lukta illa och missfärgar ljusa kläder. Radon i dricksvattnet varken luktar eller smakar illa.


Om du upplever att vattnet är brunt eller att du får bruna fläckar där vattnet har varit är det med största sannorlikhet järn du har i vattnet. För att med säkerhet bestämma om vattnet innehåller . Mangan är små svarta partiklar som finns i vattnet och är inte ovanligt tillsammans med järn. Kalk är mycket vanligt i både kommunalt och vatten från egen brunn. Tyvärr är risken för föroreningar i privata brunnar idag större än någonsin.


Dels beror detta på försurningen som fortsätter öka över hela landet, dels på effekter av konstgödsling och andra utsläpp från jordbruk, industri och trafik. Ofta bildas en flockig utfällning om vattnet får stå, vilket tyder på höga järnhalter. Om brunnen är i skick och färgen fortfarande kvarstår, kan det vara fråga om en förening av humus och järn. I sådant fall krävs det en kraftigare behandling än enbart avjärning.


Brun färg i vattnet kan också ofta bero på att det. Grävd brunn mer känslig än en borrad brunn. En grävd brunn förutsätter att det finns vattenförande lager på ett djup av högst 5-meter. Grävda brunnar är anlagda i ytliga grundvattenmagasin, som är särskilt känsliga för påverkan av föroreningar från till exempel avloppsinfiltration, sur nederbörd eller gödselhantering vid . Hälften av allt vatten som används till dricksvatten kommer från ytvatten, det vill säga sjöar eller rinnande vattendrag. Om du har egen brunn är första steget för att ta reda på vattnets kemiska kvalitet att ta ett prov på dricksvattnet.


Järnfällningen är brun och manganfällningen är svart. Bakterier i vattnet kan tyda på att brunnen är otät eller påverkas av gödsel, avlopp eller förorenat ytvatten. Färgas vattnet brunt i samband med regn och snösmältning är det troligt att din brunnskonstruktion är otät.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung