Kaffesump i avloppet

Du har säkert fått höra att kaffesump i vasken river bort beläggningar i rören, och därför har du använt det för att rensa upp efter allt annat som råkat slinka ner i vasken. Har du hittills inte lyckats åka på en propp i röret så är det ju bra. Men kombinationen av gammalt fett och kaffesump resulterar lätt i en propp.


Hur många gånger har vi inte fått höra att kaffesump i vasken river bort beläggningar i rören och därför använt det för att just ”rensa” upp? Har du fram till idag inte åkt på en propp har du enbart haft tur då sumpen förenar sig med stelnat fett som också kan ha åkt ned. Och den värsta sumpen är den från .

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts. Men kan även få bort ishalka, laga möbler och rensa avlopp. Se hur du går till väga här!


Det sätter sig efter ett par meter och så byggs det på, säger Curre Bergström, och tillägger att kok-kaffet är allra värst när det gäller kaffesump. I gamla tider trodde man att det var bra för avloppet att hälla ned sump, men det är precis tvärtom. Kuriren har sammanställt en lista över sju saker du inte ska spola ner i avloppet. Häll inte råa ägg i slasken.


Det heta vattnet gör att äggen stelnar av varmvatten och täpper igen avloppet ordentligt.

Det blir som en omelett i rören. Det är en myt att kaffesumpen ska riva bort beläggningar i rören. Det är inte allt som är lämpligt att spola ner i avloppet.


Tidningen Land har tagit reda på vad rörmokare strikt avråder oss från att spola ner i diskhon. Kan jag spola ner kaffesumpen direkt i vasken eller fastnar skiten i vattenlåset eller i rören på något sätt? Tycker att detta skulle vara det smidigaste sättet att tvätta ur espresso-bryggaren så jag slipper samla ihop kaffesumpen och slänga bort den. Jag har flera gånger hört folk säga att det är bra att slänga kaffesumpen i vasken då det hjälper till att rensa avloppet.


Nu har vi skaffat oss en perkulator och då man ska tömma silen, så skulle det lättaste vara att skölja ner allt i vasken. Dock har jag hört motsatsen också – att man inte ska slänga . Får du ofta stopp i avloppet ? Slipp dyra och tråkiga besök av rörmokaren genom att undvika att slänga vissa saker i avloppet. Det är bara en skröna att kaffesump får bort beläggningar i rören och framför allt i kombination med stelnat fett som ligger och lurar i rören kan det bli totalstopp i rören. ALDRIG ska spola ner i toaletten.


Vill du undvika stopp i avloppet ? Då ska du ge fan i att spola ner dessa grejer, för de är livsfarliga för bajsrören. Den här har jag aldrig testat förut, men måste verkligen prova: kaffesump , rinnande vatten och lite diskmedel ska kunna lösa upp och rengöra avloppet. Först i med sumpen, sen några droppar diskmedel och en kanna kokande vatten. I toaletten ska man bara kunna spola ned sumpen som då automatiskt .

Vi har enskilt avlopp, och jag är framför allt noga med att inte hälla rent fett eller kaffesump i avloppet. Det har jag alltid varit, långt före LCHF. Torkar ur stekpannor, häller av olja bredvid i trasor som slängs, kaffesump på rosorna.


Sen hade Coop nåt ekologiskt avloppsrengöringsmedel som jag använder . Det är ju ingen hit att hälla fett i avloppet även om det inte blir stopp uppe i vasken. Du ska hälla ut kaffesumpen i vasken varje dag :). När fett i flytande form rinner ner i avloppet kyls det av och någonstans på vägen genom avloppsnätet kommer det att stelna och bilda en avlagring på rörets insida. Torka ur stekpannor med papper, om det är mycket fett lägg en tidning i hon, häll fettet i tidningen och kasta i hushållssopporna. Samla rester av matolja, flytande margarin, frityrolja eller äggvita i en sluten förpackning och släng det i hushållssoporna.


Släng kaffesump och teblad i soporna. Det här ska du inte slänga i avloppet. Den förenar sig med stelnat fett som åkt ned i vasken.


Kasta i soporna eller lägg som jordförbättring i trädgården. Både fast och flytande fett stelnar i rören. Varmt vatten hjälper bara en bit, men det stelnar förr eller senare. De flesta har troligtvis någon gång lagt kaffesump i vasken.


Många är dock inte medvetna om att kaffesumpen kan vara en orsak till stora problem och stopp i rören. I alla fall när det förenas med stelnat fett. Vissa kanske har hört att kaffesump ska ha en förlösande effekt på röret och därmed rensa dem från olika. En påminnelse nu i stundande högtider - vissa saker ska absolut inte spolas ner i avloppet ! Kom även ihåg att inte heller oljor från t. För att behålla stammar och stick i så gott skick som möjligt och för att så långt det går förebygga och undvika nya stopp bör vi alla tänka på följande: Kök: Spola ej ned fett i avloppen. Skräm bort mördarsniglar, byt färg på dina hortensior och rensa avloppet.


Kaffe går att använda till mycket!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rospump

Hydraulslang press

Rückschlagventil symbol fließrichtung